Copenhagn Watches

Hvad er forskellen på dyre og billige ure?

Både her i shoppen på authentic.dk og i andre butikker kan du købe ure, der i pris svinger fra godt og vel 500 kroner og op til flere tusinde kroner.

Jeg får af og til stillet spørgsmålet: Hvad er det egentlig, der betyder noget for prisen på et ur?

Urværket - en central del

Et armbåndsur består af mange dele, og for hver enkelt lille del eller komponent er der tusindvis af valgmuligheder, når uret skal produceres.

Urværket er ofte en central del af urets funktionelle design. Groft sagt kan man opdele det i quartz-værker, som er værker, der drives af et lille batteri samt mekaniske værker, der er værker, som drives af traditionelle fjedre, der spændes og afgiver energi til at drive værket.

Quartz-urværk

Quartz-værker er billige i indkøb og samtidig meget pålidelige. Udover at skifte batteri hver 2. - 3. år, skal man stort set ikke bekymre som et quartzurværk.

Urene med quartz-urværk på authentic.dk har typisk quartzværker af høj kvalitet fra Japan eller Schweiz, for selvom værket i sig selv er billigt i indkøb, er der stor forskel på driftsikkerheden fra leverandør til leverandør.

Mekanisk urværk

Et mekanisk urværk er ligesom det blev tænkt og produceret i gamle dage. Fjedre og en masse andre små, mekaniske dele giver sammen uret et autentisk præg. Ofte ser man i ure med mekaniske værker, at man kan se ind til dele af værket, da det i sig selv er en fed, designmæssig oplevelse.

Mekaniske urværker er langt mere komplicerede at fremstille og derfor også væsentlig dyrere i indkøb og produktion. Der er typisk et større tidstab på ure med mekaniske værker, da de ikke er så driftsikre som et batteri. Omvendt så får man med mekaniske værker den 'ægte vare', og den betaler man mere for.

Urremmen

Typisk deler man ure op i ure med læderrem, ure med meshrem (en tynd, fleksibel stålrem) og ure med stållænke.

Man kan ikke entydigt sige, at noget er dyrere at producere end andre, men der er oftest større omkostninger forbundet med remme i stål.

Læderremme kommer selvsagt også i mange forskellige kvaliteter, tykkelser og smidighedsgrader. De fleste remme er kantsyet - som fx remmene på Norlite-urene, hvilket også tager længere tid i fremstillingsprocessen ift. remme, der ikke er kantsyet.

Urglasset

Alle ure på authentic.dk har enten mineralglas eller safirglas. Safirglas er ekstremt holdbart og noget af det bedste ift. at undgå ridser. Derfor er det også dyrere end mineralglas, der stadig holder til en del, men som ikke kan modstå ridser på samme måde.

Der findes dog ure, hvor man har valgt mineralglasset af designmæssige hensyn, selvom safirglasset er mere holdbart.

Andre elementer

Der er mange parametre, der spiller ind, når man designer og fremstiller et ur, så ovenstående er blot et udvalg af elementerne.

Det betyder selvfølgelig også noget, hvor mange antal, man får produceret, om hele urkassen er i rustfrit stål eller kun den bageste del og om urkasse og spænde skal forgyldes eller pulverlakeres - eller om urkassen står i sin oprindelige stål.

Endelig er der hele forarbejdningsprocessen, hvor der går arbejdstimer til med fx at håndslibe urkassen, kvalitetskontrollere alle samlinger samt sørge for de små detaljer som urkassen, manualen, en lille folder eller hvad det nu kan være.

Du kan sagtens finde superbillige og flotte ure der er masseproduceret med lav pris for øje, men ofte er kvaliteten også derefter - ligesom med de fleste andre ting.

Jeg håber, du blev lidt klogere på forskellen mellem dyre ure og billige ure - og i shoppen har jeg ure i flere priskategorier.

Tilbage til blog