Hvordan skifter jeg batteri på mit ur?

Hvordan skifter man batteriet på et ur?

Når folk spørger mig: Hvordan skifter man batteriet på et ur? - så svarer jeg som regel, at man selvfølgelig kan vælge at gå ned til den lokale urmager og betale 50-100 kroner for at få skiftet batteriet - MEN .... du kan også vælge at gøre det selv og have en dejlig fornemmelse af, at 'det var sq da ikke så svært' :)

Langt de fleste herreure og dameure her på authentic.dk er med en bagkasse, der er klikket på, hvor det ikke kræver specialværktøj at skifte batteri.

Ligesom i guiden 'Hvordan skifter jeg remmen på et ur', har jeg fået lov at låne fotos fra Max og Mathias, der driver den fine blog detalmeneur.dk.

Hvordan skifter man batteriet på et ur?

1. Skil lænken ad (hvis det er med stållænke)

For at lette processen, kan du - hvis uret har stållænke - skille lænken ad ved låsen. Her sidder en lille pind igennem, og med en spids genstand - fx en nål - kan du få fjederen for enden af pinden trykket ind og dermed få skilt lænken ad.

Skil lænken ad

2a. Uden skruefunktion: Fjern bagkassen ved at lirke den af

Du kan bruge en spids urtekniv eller lignende til at vippe bagkassen af. På illustrationen er kniven vist direkte på bagkassen, men det er klogt at lægge et tyndt stykke stof eller køkkenrulle imellem, så du ikke risikerer at ridse bagkassen.

Find fordybningen i bagkassen og vip med kniven/værktøjet kassen af.

Fjern bagkassen ved at lirke den af

2b. Med skruefunktion: Fjern bagkassen med specialværktøj

Har dit ur en urkasse, der er skruet fast (ofte tilfældet for fx dykkerure, da en påskruet urkasse holder til større vandtryk), så skal du have fat i et specialværktøj.

Det kan du fx købe på eBay til under en 10-krone, og med det kan du indstille afstanden og let skrue bagkassen af.

Fjern bagkassen ved at skrue den af

3. Fjern batteriet og sæt et nyt i

Ved at trykke lidt på den sidefjeder, der holder batteriet, kan du vippe batteriet ud. Hvordan det lige sidder er forskelligt fra ur til ur, men princippet er det samme.

Så sætter du et nyt batteri i. Husk at læse på batteriet, hvilken type og nummer det har, så du får sat det rigtige (nye) batteri i.

Sæt nyt batteri i

4. Gør det hele baglæns

Det er ikke så svært, som det lyder :)

Sæt bagkassen på igen med et let tryk fordelt på hele bagsiden - eller skru den på, hvis det er skruemodellen.. Er lænken skilt ad, kan du trykke fjederen på pinden ind og få koblet lænken sammen igen.

Så er det bare at indstille tiden og glæde dig over godt udført arbejde.

Gør det hele baglæns

Husk at guiden både virker på ure til mænd og ure til kvinder.

Tilbage til blog