Norlite ure

Hvorfor går vi med uret på venstre arm?

For mange af os virker det helt naturligt at gå med uret på venstre arm, men hvorfor bærer vi egentlig vores armbåndsur på venstre arm - og hvorfor bærer nogen uret på højre arm?

For mange år siden havde man ikke armbåndsure. Man gik med uret i lommen - det såkaldte lommeur.

Når man skulle se, hvad klokken var, så skulle man ned og have fat i uret, hive det frem, aflæse klokken og putte uret tilbage i lommen.

1. verdenskrig - da uret kom på armen

Under 1. verdenskrig fandt man ud af, at der var tid at spare ved at bære et ur på armen i stedet for i lommen.

Officererne havde behov for en fri hånd (typisk højre) til at telegrafere med, og det kunne man gøre samtidig med, at man havde styr på tiden ved at bære et herreur på venstre arm.

Det blev hurtigt udvidet med solidt glas, der kunne holde til anstrengelserne i marken samt med selvlysende visere, så man kunne aflæse tiden i mørke.

Praktisk brug eller mode?

Siden dengang har højrehåndede fortrinsvis båret uret på venstre arm og vice versa - ganske enkelt fordi det er langt det mest praktiske.

Når uret sidder på den ikke-styrende arm, så kan man agere med den styrende arm og samtidig aflæse tiden på den anden arm.

Det ville være sværere for en højrehåndet at aflæse tiden på højre arm, hvis vedkommende samtidig skulle bruge armen.

En anden ting, der understøtter dette er, at kronen - dvs. den lille knap, som man indstiller tiden med, næsten altid sidder på armbåndsurets højre side.

Det gør det let at indstille tiden for en højrehåndet, når uret sidder på venstre arm, mens det ville være mere unaturligt og besværligt at indstille tiden, hvis kronen sad til venstre.

Endelig er der hele modefaktoren. I nogle områder i verden er det mere udtalt at bære uret på den modsatte arm, og der er også urmærker, hvor kronen af og til sidder i venstre side og man ser også, at dameure nogle steder bæres på den ene arm mens herreure bæres på den anden arm.

Helt generelt kan man altså sige, at det er den 'kedelige' årsag, altså at det er rent praktisk, at man bærer uret på den arm, som ikke er ens styrende.

Om du er højrehåndet eller venstrehåndet, så kan du finde dit næste armbåndsur på authentic.dk.

Du kan både finde herreure med læderrem, dameure med læderrem og mange andre spændende armbåndsure.

Tilbage til blog